Без черг та реєстрації: Міноборони знов пообіцяло запустити автоматичні відстрочки від мобілізації

Наступною скасують відстрочку по навчанню

Автоматизоване оформлення відстрочок від мобілізації можуть запровадити для осіб, які навчаються; для опікунів трьох і більше дітей та для осіб з інвалідністю.

Про це розповів начальник Управління інформаційних технологій Міністерства оборони України Олег Берестовий у DOU Podcast, повідомляє АрміяInform.

«Автоматизовані відстрочки — це гаряча тема. Розумію, що це потрібно, по-перше, з поваги до тих людей, які цього потребують. І для звільнення від роботи, яку можна не робити в ТЦК. До прикладу: люди з інвалідністю. Якщо держава про тебе знає, що в тебе є певна група інвалідності й ти не придатний до служби апріорі, то навіщо тоді перепідтверджувати, регулярно проходити ВЛК? Тут потрібно і нормативно врегулювати, і технічно. Ми над цим працюємо. Знаємо, як це зробити, і в найближчі тижні до цього підійдемо», — сказав Олег Берестовий.

Також, з його слів, автоматизовані відстрочки стосуватимуться опікунів трьох і більше дітей. А ще — відстрочки для людей, які навчаються.

Крім того, ще однією важливою та функцією, що має попит, Олег Берестовий назвав взяття на військовий облік онлайн. Правда тоді не зовсім зрозуміло кого будуть мобілізовувати, якщо ТЦК працюватимуть в онлайн-режимі й туди не треба буде ходити. Мабуть, залишиться лише варіант з бусифікацією, адже добровільно по повістках мало хто приходить, судячи з поданих до поліції звернень на примусове доставлення до ТЦК понад 400 тисяч військовозобов'язаних.